Teakdek

Waarom Teak op boten?

Door de jaren heen heeft hout zich sterk geprofileerd als bouwmateriaal; het is voldoende aanwezig, gemakkelijk te vormen, heeft goede drijfeigenschappen, is redelijk sterk... Bovendien heeft hout ook nog de eigenschap veerkrachtig te zijn, wat een voordeel is bij een stootje.

Hout vormen kan je doen door het te stomen of te lamineren met andere houtsoorten. Hout heeft een beschermlaag nodig. Vroeger werd het hout van binnen met een beetje teer bestreken, maar nu wordt het vaak gelakt met een epoxielak.

Hout is heel geliefd bovenschips omwille van het mooie uitzicht, maar hout heeft veel verzorging nodig en kan rotten... wat natuurlijk tot problemen kan leiden.

Houtsoorten die gebruikt worden in de scheepsbouw (romp) het zijn er heel wat ! Om er een paar op te noemen: Eiken, teak, (teak is een oliehoudende houtsoort en kan dus niet zo gemakkelijk rotten), mahonie, iepen, ceder, grenen, essen, lorkehout, pokhout, en in Nieuw - Zeeland wordt er vaak iroka en panga panga gebruikt...

Voor binnenhoutwerk (waaronder panelen en meubels) zijn er evenals tal van mooie houtsoorten: Kersen, walnoot, maple (bestaat in verschillende structuren zoals “birds eye” en “tigerstripe”), en natuurlijk ook tropische houtsoorten. Over de jaren heen zijn er een aantal houtsoorten die niet meer mogen gebruikt worden.

Teakhout is een oliehoudende houtsoort met een natuurlijke weerstand tegen houtrot. Bovendien bevat het silica, wat het hout zeer slijtvast maakt. Om die reden is teakhout dan ook heer en meester aan dek.